Aktiviteter 2014
Frank Orton har som vanligt varit flitig föredragshållare och PR-ambassadör för sällskapet. Han har sedan sist talat om sin namne på Rotary i Helsingborg (30/1), Hallands Nations Vänner i Halmstad (12/2), Pensionärs-centrum i Lund (25/2), För-eningen Norden i Köpenhamn (18/3), Hjalmar Gullbergsällskapet (2/4) och San-Michele-stiftelsen på Capri (16/4).
27 mars kl. 18 : Filmkväll på Filmhuset i Stockholm
I mars tog vi upp traditionen igen med en kväll på Filmhuset i Stockholm. Som vanligt var det professor Jan Olsson som stod för inbjudan och anförande, denna gång med anknytning till den artikel han skrivit för årsboken (2014). Därefter fick de 10 deltagarna se Friedrich Murnaus stumfilms-version av Storhertigens finanser från 1923. Kvällen avslutades med ett animerat samtal på närbelägen restaurang.
25 maj, söndag, 15 juni, söndag samt 13 juli, söndag: Stadsvandringar med En Fyra Skåne i Lund har återupptagits och genomfördes dessa tre dagar. Vandringen startade med början på Grand kl 14 och avslutades där ca två timmar senare med en mikroportion Sten Bromans köttbullar. De betingade ett m e m självkostnadspris på 80 kr. Olika drycker fanns att tillgå. Se även sidan för EFS!
20 juli, söndag: Mycket och lyckat på Trollenäs!
Traditionsenligt ordnade sällskapet picknick i Trollenäs slottspark på författarens födelsedag den 20 juli. Trettiotalet medlemmar dök upp i så härligt väder att man strax fick flytta från slottstrappan med dess tilltalande utsikt över välondulerade gräsmattor ned mot Saxån till skuggan under lövträden alldeles intill. Deltagarna själva hade med sig kaffe, medan sällskapet bjöd på kaffebröd av skilda slag och druvor och - inte minst välkommet - läskande kallt vatten!
Grundtemat för träffen var som tidigare ”Vad gjorde författaren i år för jämnt 100 år sedan?”, ju särskilt intressant som det var det år, då han debuterade som för-fattaren Frank Heller och då han lämnade Monte Carlo för att återvända till Skandinavien.
Så att säga parentetiskt kan här tilläggas att en artikel på det temat kommer i ett nummer av den litterära tidskriften ”Parnass”.
Emellertid bjöds på mer med hundraårs- och födelsedags-anknytning.
Sommaren 1936, då författaren firade sin 50-årsdag på Bornholm, hade paret Serner ett hembiträde, som i dag är 100 år så när som på ett par månader och som med kristallklart minne kommer ihåg sin flera månader långa vistelse på Bornholm. Hon själv, Elsa Lanteli, nu Cederholm, avstod från att komma, främst, sade hon vid mitt hembesök hos henne i Malmö några dagar tidigare, därför att hon hör så illa.
Hennes dotter Karin Richter kom emellertid och förmedlade dessa hågkomster från sena kvälls-middagar och halva wienerbröd till frukost, tennisspel och fisk-inköp, sång och dans och också från besök av Dr Zimmertürs alter egos dotter, Emelie Oppenheim. Dessutom hade hon med sig obetalbara foton, som sällskapet fått kopiera och som fick cirkulera bland de närvarande.
”Solen lyste högsommarvarmt över akvamarinblått vatten som i långa loja dyningar närmade sig stranden, höjde sig en aning i skum över revet femtio meter ut för att återta sitt lugna flytande in mot sandbädden i ett oavbrutet kommande och gående.” Man skulle kunna tro att orden är Frank Hellers men inte. De är hämtade ur en spännande text av läkarhustrun Stina Thomée, som medlemmen Ingrid Westberg läste upp efter Karin Richters anförande och som inte minst skildrar paret Serner i Falsterbo sommaren 1943, inklusive hans reciterande av egna dikter till kvällens helbutelj billigt rödvin och hennes sofistikerade make up och bön om en kopp thé, när tillgängliga vinsorter inte passade.
Som brukligt pågick denna innehållsrika fest från klockan två till klockan fyra på eftermiddagen.
17 augusti: Lyckat bokbord
Vi hade i alla fall tur med vädret söndagen den 17 augusti, men inte bara det - bra placering av vårt bokbord på Drottninggatan i Stockholm, vår anslående roll-up som gjorde PR för sällskapet på långt håll och bra säljargument från Pär Henning, Wilhelm Engström, Rolf Englund och ordföranden bidrog till att det aldrig var tomt vid vårt bord. Vi samarbetade denna gång med Frans G. Bengtsson- och Fakirensällskapen men det var Hellers liv och författarskap som man ville höra mer om eller återknyta bekantskapen med. Detta år kom inte Carl Bildt som han gjorde förra året.
17 augusti, söndag: Stadsvandring i Lund kl. 14
23 augusti, lördag: Besök hos Tekes
Träff i Rydaholm ca 20 km öster om Värnamo kl. 14. Vår orangea roll-up med säll-skapets logga lyste upp en loge på Skeda Gård utanför Värnamo den 23 augusti. Logen fick för den ömsom soliga, ömsom regniga dagen fungera som en utmärkt utställningslokal för styrelseleda-moten Björn Tekes stora Frank Hellersamling, förmodligen den största som finns. Här låg utlagt, mycket pedagogiskt, fotografier, originalbrev och brevkort från författaren, inbjudan och meny från hans doktorsmiddag i original, den unika polisefterlysningen i Polisunderrättelser från 1912, originalbrev med brevhuvud från professor Pelotard, okända ballader, visitkort, alla hans häftade förstaupplagor (utom två), hundratals tidningar och tidskrifter med Hellerbidrag, filmaffischer med mera.
Ett 60-tal besökare, de allra flesta utan tidigare kännedom om Frank Heller, fick i anslutning till utställningen lyssna till spännande och intressanta föredrag av Dag Hedman och Frank Orton som skulle stimulera åhörarna till läsning av Hellers verk. På sin tid tävlade han med Selma Lagerlöf om att vara den mest populära och mest filmade författaren i Sverige. Axplock ur hans författarskap fick illustrera hans språkekvilibristiska förmåga.
Hans Teke, representant för släkten Lindman, berättade om Gunnar Serners relation till sin morbror Gustaf Lindman, som bodde på herrgården Rosenlund i Jönköping. Därutöver fick vi höra om hur Gunnar Serner uppvaktade kusinen Anna Lindman och hennes syster Greta som har stått modell för några kvinnor i hans böcker. Anna Lindman, gift Wennberg, var mormorsmor till Hans, tillika släktens förste ägare till gården Skeda.
Björn Teke berättade livfullt och engagerat om varför han samlat Helleriana och hur han genom energiskt letande på alla antikvariat spårat upp, inte minst sådant som Dag Hedman inte förtecknat i sin Hellerbibliografi. God hjälp har han också haft av allt material från Rosenlund som hamnat på Skeda gårds vind. Förhoppningsvis kan vi någon gång i framtiden ställa ut paret Tekes samling just på Rosenlund.
Avslutningsvis avtackade ordföranden paret Teke för visad stor gästfrihet och starkt engagemang i sällskapet och kunde överräcka det första exemplaret av årsskriften till samlingarna.
Värnamo Nyheter uppmärksammade utställningen genom ett stort reportage den 4 september. Länken till reportaget finns här.
Den som är intresserad av släktforskning kan gå in på länken släkten Lindman. Där finns Hans Tekes fina uppställning av Serners släkt på mödernet. I framtiden hoppas vi kunna komplettera detta även med fädernesläkten.
17-22 september
Årets utfärd gick till Budapest och pustan söder därom. 48 deltagare var med och fick se mycket kultur och (mest höra) om eklektisk Frank Helleriana samt företog ett besök till platsen för inspelningen av Den stora filmen om Attila.
11 oktober- Årsmöte i filmens tecken
Årsmötet är beskrivet på denna länk.
Det finns mer information på länkarna Årsmötesnotat, årsredovisning samt nyvald styrelse.
Lyckat julbord
Vår nya jultradition börjar etablera sig. Fullt blev det i kajutan på Harö krog den 10 december där vi avåt ett gott julbord. Mellan rätterna kåserade dels Hans Aili om Heller och Italien som en försmak på en artikel i årsboken 2016 och dels läste och kommenterade Pär Henning några artiklar om julen som Frank Heller skrivit. Två nya medlemmar fick vi på kuppen.
01 feb, 2016