Kalendarium

     Kalendarium
Aktiviteter under 2020Frank Heller-sällskapets årsskrift 2019  

Det blev ingen årsbok hösten 2019. Den har växt till en större bok av Hans Aili om Frank Heller och Italien under andra världskriget:


Gunnar Serner levde åren 1939 till 1943 i Italien med hustrun Annie. Därifrån skrev han som Vecko-Journalens korrespondent en lång rad reportage, förstås under sin pseudonym Frank Heller. Serien om totalt 57 artiklar berättar om uppbrottet från sommarbostaden på Bornholm hösten 1939, om resan genom det krigförande Tyskland till Italien, om Mussolinis

välde, om livet, människorna och stämningarna i Italien under de första krigsåren. Hemresan till Sverige inleddes sommaren 1943 bara några få dagar innan Mussolini föll från makten. Reportagen som hittills bara vara

tillgängliga i tidskriftsarkiven utges nu tack vare Hans Aili som försett dem med initierade fotnoter och Pär Henning som redigerat, i större format och med betydligt fler sidor än sällskapets tidigare årskrifter och med hårda pärmar. Dess omfattning är sådan att den blev klar först 1 april. Den distribueras på följande sätt:

1) Varje medlem (främst de som bor i Skåne) uppmanas att personligen eller genom ombud (med vederbörlig försiktighet i dessa Coronatider) avhämta sitt ex i Föreningen Gamla Lunds lokaler i Lund: Kattesund 6B (samma ingång som Drottens kyrkoruin); Öppettider är må-fr 09-13 samt to även 14-18. Avhämtning kan ske fr.o.m. torsdag 2 april och t.o.m fredag 17 april. Varje medlem som avhämtar sitt exemplar skall stryka sitt namn i den utskickslista som ligger bredvid böckerna. Ombud för annan medlem skriver sitt eget namn vid mottagarens namn.

2) Alla medlemmar som inte bor i Skåne  och alla som efter den 17 april inte hämtat sitt exemplar, får sitt ex utsänt per post med början den 20 april (om jag fått hem nya blå kuvert tills dess).


Alla som betalt medlemsavgift 2019 får denna bok. 


22 mars, Litterär matiné i Stockholm 

INSTÄLLD pga Coronakrisen

DELS (De litterära sällskapen i Sverige) fortsätter med sina litterära matinéer, nu i Hartwickska huset på St Paulsgatan 39 i Stockholm.

Vårt sällskap får möjlighet att presentera Hans Ailis Italienbok kl. 13.30 och delar tiden 13.30-15.45 med sällskapen för Jan Fridegård och Sara Lidman - vilken konstellation. Förhoppningsvis finns framme boken för utdelning och försäljning. Förutom Hans kommer Pär Henning att framträda. Individuell inbjudan har skickats till Stockholmskretsen. Anmälan till gwessberg1@gmail.com.

Premiären för litterära matineer i Hartwickska huset var mycket lyckad förra gången. Hoppas det blir lika stor uppslutning när vi har vårt framträdande. 


28 mars, Årsmöte med bokpresentation i Lund 

INSTÄLLD pga Coronakrisen

Årsmötet äger rum lördagen den 28 mars kl. 12 (utan akademisk kvart) i Bromansalen på Universitetsbiblioteket i Lund (direkt till höger ovan ingångstrappan).

När formalia är avklarade ( bl a nyval inom styrelsen) vidtar en lansering av den nya boken som samlar alla artiklar som Frank Heller skrev för Vecko-Journalen under de fyra krigsår som han och Anne bodde i Rom och som Hans Aili med stor lärdom kommenterat. Därefter vandrar vi ner till Kyrkogatan 17 till restaurangen Mat och destillat. Lunchen som är bokad blir färgglad: wallenbergare med gröna ärtor och rårörda lingon, därefter kaffe med två tryfflar, för in alles 252 kr 
(drycker tillkommer, vanliga eller destillerade för den som så önskar).


Eva Klang Vänerklint som liksom tidigare år bokat lunchrestaurangen tar 
tacksamt emot föranmälan senast söndagen den 15 mars till
Eva.klangvanerklint@horby.se


Vid eller efter lunchen kommer Dag Hedman att informera om den pågående inhemska och utländska Frank Heller-forskningen.


29 april, Spexafton i Lund

INSTÄLLD pga Coronakrisen

Det blir naturligtvis även i år spex med start kl. 19.00 (med dubbelkvart) och med måltid efteråt i Tegelbaren i AF-borgen.

Pris inkl mat och spex är 650 kr. Separat utskick med meny och dryckesval kommer inom kort. Spexets namn avslöjas den 29 mars. Sista anmälningsdag och betalningsdag är 5 april. Epost:claesg.lindskogsnabelagmail.com (OBS fel emailadress i I Sicksack!)

 

4 juni, Sommarprogram i Stavsnäs.

Wilhelm Engström och Göran Wessberg håller i det. Program är ej klart och men det brukar vara i Byskolan och det bjuds på ärtsoppa. Program ej klart. Om man vill se vilket ambitiöst program som anordnas i skärgårdsbyn kan man gå in på hemsidan för Djurö Konst & Kultur.


Försommaren

Vi hoppas fortfarande kunna arrangera en kort resa till Lösen någon gång på försommaren.


20 juli: Serners födelsedag

Mer information kommer. Ev kommer årsmötet att hållas i anslutning till denna födelsedag.


Årsskrift 2020

Nu återgår vi till traditionen med en årsskrift som belöning för att du betalar din medlemsavgift. Temat i år blir förstås – med tanke på ett av våra resmål – Frank Hellers /Gunnar Serners göranden och låtanden i England.

Wilhelm Engström har åtagit sig redaktörskapet denna gång.

 

15 augusti: Bokbord i Stockholm


24-27 september: Bokmässan i Göteborg


Oktober 2-5, Traditionell utlandsresa i Frank Hellers fotspår

Den långa resan går i år till London. Vi siktar på ett paket med tre dagars program. Det finns möjlighet till förlängning i bägge ändar och att ordna flygtransport själv. Mer information kommer. 


 

01 april, 2020